KONDYLOM

Vasa Läkarmottagning behandlar kondylom med laser.

Kondylom är en könssjukdom som orsakas av humant papillomvirus, HPV. Det finns fler än 150 olika typer av kända virus som kan orsaka vårtor, och cirka 45 typer som kan infektera genital hud och slemhinna. Kondylom är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna, och ger vårtor på könsorganen och/eller runt analöppningen. Kondylom är oftast ofarliga, men kan upplevas som mycket psykosexuellt besvärande av de som smittas.

Kondylom är en av våra vanligaste könssjukdomar i Sverige, och risken att bli smittad är stor vid oskyddat samlag med en smittad person. De flesta som smittas uppvisar få symptom, och infektionen kan gå över av sig själv utan att den märks av patienten. Kondylomviruset bekämpas vanligtvis av immunförsvaret inom ett år. I sällsynta fall stannar det kvar i kroppen hela livet. Ofta är då immunförsvaret nedsatt beroende på faktorer som HIV, stress eller andra sjukdomar. Kondom minskar risken för att bli smittad, men skyddar inte helt eftersom vårtor kan sitta på ställen som inte täcks av kondomen.

Inkubationstiden efter smitta är vanligtvis 3 veckor – 3 månader, men det finns fall där den varit så lång som ett år. Det är därför ofta svårt att ta reda på vem som smittat vem, särskilt om flera partner finns i bilden. Smitta kan ha skett från en person som själv hade få eller inga synliga vårtor själv. Har man en gång haft kondylom brukar man inte kunna smittas på nytt, utan om vårtorna återkommer rör det sig om att immunförsvaret ännu inte kunnat hantera infektionen. Vid väldigt sällsynta fall kan vårtorna förekomma i halsen och ögon, men det smittar inte vidare vid till exempel oralsex. Vårtor i halsen och ögon försvinner oftast inom någon månad, och därför brukar man inte behandla de vårtorna.

Kondylom behandlas med erbiumlaser

Kondylom är ett virus som ger vårtor på könsorganen och/eller runt analöppningen. Vasa Läkarmottagning behandlar kondylom med erbiumlaser.

Utseendet på kondylomen kan variera från små flikiga utskott (condyloma accuminata), små rundade förändringar (papler) till platta och nästan osynliga förändringar. Vissa som har kondylom får klåda, sprickor och blödningar i underlivet. Hos män sitter de ofta under eller på förhuden, vid penisroten, på penisskaftet, ollonet eller omkring anus, men de kan också finnas i urinrörsmynningen. Hos kvinnor sitter de ofta i blygdläpparna, i slidöppningen, på livmodertappen, omkring urinröret eller anus.

Alla knottror behöver inte vara kondylom. En vanlig orsak till oro är corona glandispapler som finns vid ollonkanten på alla män, och vulvapapillomatos som är motsvarigheten hos kvinnor (knottrighet av de inre blygdläpparna). En annan orsak till små rundade förändringar är mollusker, som orsakas av ett annat virus (Poxvirus).

Om du är osäker kan du boka tid på Vasa Läkarmottagning för konsultation och bedömning.

Vasa Läkarmottagning behandlar kondylom med erbiumlaser efter lokalbedövning med Emla-kräm eller injektion Xylocain lokalt.

Behandlingen av kondylom med erbiumlaser kostar från 1 200 kr beroende på antal kondylom. Vasa Läkarmottagning behandlar endast kondylom utvärtes.