PENILA PAPLER

På Vasa Läkarmottagning tar vi snabbt och smärtfritt bort dina penila papler!

Penila papler (kallas också kejsarkrans) är små hudtaggar som sitter på ollonkanten. De påminner utseendemässigt om könssjukdomen kondylom, men är till skillnad från kondylom helt ofarliga och inte smittsamma.

Penila papler är vanliga och finns hos cirka 30 procent av alla killar i tonåren. Man kan ha enstaka eller många penila papler, och de kan sitta runt hela ollonet eller på bara en sida. De brukar vara vita eller ljusa, kan vara olika stora och de kan med tiden ändra storlek. Penila papler brukar inte ge besvär, men då många killar och män tycker att de stör utseendemässigt och att det känns ofräscht, kan de påverka självförtroendet och därmed sexlivet. De försvinner inte av sig själva, men de är ofarliga och tas bort av kosmetiska skäl.

Penila papler ska inte förväxlas med kondylom som är smittsamma vårtor och ofta kallas genitala vårtor. Om du känner dig osäker kan du boka en tid för konsultation och bedömning.

På Vasa Läkarmottagning tar vi bort penila papler med laser efter lokalbedövning. Laserbehandlingen är smärtfri och ger inga ärr. Den har också en mycket lägre risk för blödning eller infektion än kirurgisk behandling. Ingreppet tar 30-60 minuter inklusive väntan på att bedövningen ska verka.

 

HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL? 

När du kommer till Vasa Läkarmottagning får du träffa en läkare som börjar med att göra en undersökning för att säkerställa att det rör sig om penila papler. Du får därefter en lokal­bedövnings­salva på området som ska behandlas och får sitta i väntrummet i cirka 20 minuter så att bedövningen hinner verka. Därefter tas de penila paplerna bort med hjälp av laser och ingreppet är helt smärtfritt. Laserbehandlingen tar cirka 10-15 minuter. Du får med dig en salva att lägga på det behandlade området under några dagar för att minska risken för infektion. Du bör inte ha samlag under de första fem-sju dagarna, men därefter har huden läkt och du kan leva som vanligt igen. Du får också en tid för återbesök till Vasa Läkarmottagning tre-fyra veckor senare. Om det då finns några rester kvar får du en till behandling gratis.

Behandlingen av penila papler kostar 3000 på Vasa Läkarmottagning  och då ingår eftervård och ett återbesök hos läkare.

 

Närbild penila papler, hudtaggar på ollonet.

Penila papler är är små hudtaggar som sitter på ollonkanten. De är ofarliga men en del killar/män tycker att de stör kosmetiskt.

Penila papler, små hudtaggar på ollonkanten.

Penila papler kallas också kejsarkrans. På Vasa Läkarmottagning tar vi bort penila papler med laser efter lokalbedövning.